Det er ofte svært for slægtsforskere at finde spor efter kvinderne. I min mormors opskriftsamling er der imidlertid spor efter både søstre og øvrig familie. De må have set hinanden en del trods de mere vanskelige rejseforhold.
Min mormor efterlod imidlertid en stor opskriftsamling, som er gået i arv til mig. Opskrifterne (håndskrevne) er indskrevet i en bog med faneblade A-Å. Egentlig er samlingen ikke kun hendes idet det er tydeligt at bogen først har tilhørt en anden og så senere er gået i arv til min mormor. Henvisninger i opskrifterne til “søster” og “moster” tyder på, at jeg skal lede i blandt min mormors søstre. Mit gæt er at bogen stammer fra søsteren Marie, som i mange år drev højskolehjem i henholdsvis Herning og Ollerup og jeg tør godt tillægge hende de opskrifter, som ikke bærer andre navne. Hvis mit gæt er rigtigt indeholder opskriftsamlingen 2 opskrifter fra min oldemor Dorthea på Nørremølle.
Opskrifterne er typisk baseret på let tilgængelige råvarer: mel, smør, gær, mælk, sukker og æg. Der er stort set ikke anvendt mandler, vaniljestang og avancerede krydderier. Min mormor, f. 1901 og hendes søstre har lavet mad under både første og anden verdenskrig, hvor det i perioder har været svært at skaffe f.eks. hvedemel, mandler og andre luksusvarer. Mel er derfor i nogle opskrifter helt eller delvist erstattet af kartofler. Resultatet er faktisk ikke helt dårligt. Prøv det og mærk historiens vingesus.