Dagnys aristokrater

Dagnys Aristokrater. Denne klassiske småkage er en overset delikatesse som så mange andre småkager er blevet det.

Denne opskrift er fra min mormors opskriftsamling. Dagny var min mormors svigerinde, gift med Svend Anker, som overtog slægtsgården Nørremølle. Dagny var fra Rammegaard, en herregård ved Lemvig.

Hjemmebagte småkager er en udsøgt og overset delikatesse. Disse er små, tynde og sprøde. Opskriftsamlingen rummer 3 forskellige udgaver af denne klassiske småkage. Jeg har valgt Dagnys udgave.

  • 500 g mel
  • 375 g flormelis
  • 375 g koldt smør
  • 1 æg
  • 100 g mandler

Tilbered dejen dagen før bagning og læg dejen på køl. Det giver det bedste resultat.

Hak mandlerne groft og bland dem med flormelis. Smørret hakkes ind i melet. Brug evt. en foodprocessor, men kør kun til det lige akkurat har konsistens som parmasanost. Rør de 2 blandinger godt sammen. Pisk ægget sammen med en gaffel og tilsæt det til blandingen. Saml dejen. Tilsæt evt. lidt ekstra æg eller koldt vand hvis der mangler fugtighed i dejen.

Del dejen op i mindre portioner og rul dem ud i 3,5 cm tykke ensartede pølser. Pak pølserne ind i madpapir og sæt dem på køl. Hvis dejen er meget blød kan du tage pølserne ud af køleskabet og rulle dem runde på ny, så de ikke bliver flade på den ene side.

Næste dag skæres dejen i tynde skiver (1,5 mm), lægges på kolde bageplader (smurte eller med bagepapir) med lidt afstand imellem, og bages straks til de er lysebrune ca. 6-8 minutter ved 200 grader.

3 opskrifter på aristokrater i min mormors opskriftsamling.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *