Denne opskrift stammer fra min Oldemor Dorthea Hanssen på Nørremølle. Hun er ikke kendt for at lave mad i større stil. Det sørgede pigerne for. Men denne opskrift har hun videregivet. Der er tale om en version uden mandler i dejen – kun som drys.
Det fleste tror at pumpernickel er en slags rugbrød, men der findes en småkage af samme navn.
Ingredienser:
- 250 g mel
- 125 g smør
- 125 g sukker
- 1 æg
- 1 tsk. hjortetaksalt
Æg og sukker røres sammen og øvrige ingredienser hvoraf smørret først er blødgjort tilsættes. Lad gerne dejen ligge en dag eller to før den rulles ud.
Dejen rulles ud og skæres i ca. 8 cm brede stænger. Stængerne pensles med
- pisket æggeblomme
- hakkede smuttede mandler
og bages ca 10 minutter ved 200 grader. Så snart kagerne er bagt skæres stængerne i på skrå i passende stykker. Der bliver ca. 50 kager ud af denne portion.
Opskriften er en del af min mormors opskriftsamling.